HTML

IT zsargon

Nem érted miről beszélnek a geekek? De talán még fontos is lehet? Megmagyarázzuk: röviden, érthetően. Hogy a szomszéd Kati néni is értse...

Linkblog

CPU

2010.09.02. 07:00 IT Steve

(Ejtsd: cépéú)

Central Processing Unit, vagyis központi feldolgozó egység. Általában processzorként hivatkoznak rá. Ez tulajdonképpen a számítógép "agya". Ő irányítja a számítógép többi részének a működését, ő dolgozza fel a többi hardverelemtől kapott információt, és továbbítja azt a megfelelő helyre.
Például: a billentyűnkön leütjük az "x" karaktert. A jel továbbítódik a billentyűzetről a processzorba. A processzor:

  1. felismeri, hogy billentyűjelről van szó,
  2. értelmezi, hogy melyik karaktert ütöttük le,
  3. és továbbítja a monitornak azt a jelet, amely azt jelenti, hogy rajzoljon ki a képernyőre a megfelelő helyre egy "x" betűt.

A processzor legfontosabb jellemzője az órajel, melyet frekvenciaként szoktak megadni megahertz-ben vagy gigahertz-ben. Ez azt mutatja meg, hogy másodpercenként hány elemi műveletet tud a processzor végre hajtani: minden órajel alatt egyet.
Például: egy 2 gigaherztes processzor másodpercenként 2000000000 (2 milliárd) elemi műveletet képes végre hajtani. Egy alap művelet pl egy összeadás 5 elemi műveletből áll a számítógép számára, így egy összeadást ennyi idő alatt tud elvégezni (kb 0,0000000025 mp alatt).

CPU

Egy processzor alul- és felülnézetből
 


A személyi számítógépekbe készülő processzorok döntő többségét az Intel és az AMD nevű cégek gyártják.
A 2000-es évek elején kezdtek elterjedni az ún. több-magos processzorok, amelyek belsejében nem egy feldolgozóegység található, hanem legalább kettő. Ez azonban nem jelenti automatikusan a sebesség növekedését. Vegyünk például egy összeadást: 2+2. Ezt a processzor egyik feldolgozó egysége 1 lépésben végrehajta, így nem tudtuk kihasználni a másik mag által biztosított erőforrást. Azonban ha egy összetettebb műveletről van szó, már megmutatkozik a több feldolgozó egység előnye, vegyünk a "1+2+3+4" műveletet. Itt az egyik mag kiszámolhatja az "1+2" eredményét, amíg a másik a "3+4" eredményét, ami eddig időben 1 lépésnek felel meg, hiszen egyszerre végezték a számítást. Ezután valamelyik feldolgozóegység elvégzi a "3+7" műveletet, így 2 lépésnyi idő alatt végeztünk, amíg 1 feldolgozó egységgel ezt 3 lépés lett volna. (Látszik, hogy itt sem kétszeres a gyorsulás, csak másfélszeres).

Szólj hozzá!

Címkék: hardver intel amd processzor cpu

A bejegyzés trackback címe:

https://zsargon.blog.hu/api/trackback/id/tr762251940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása