HTML

Szoftver

2010.09.01. 07:00 IT Steve

(Az angol 'software' szó alapján.)

A szoftveren általánosan egy a hardveren futó, illetve azt működtető programot értünk.
Egy számítógép leegyszerűsítve hardver(ek)ből és a rajtuk futó szoftver(ek)ből áll. A szoftver természeténél fogva nem megfogható, ellenben (szemben a hardverrel) tökéletesen másolható.

A világon emberek milliói használják egymástól függetlenül, nap mint nap, ugyanazt a szoftvert, ám ha több felhasználó ugyanazt a hardvert használja, akkor szükségképpen osztozniuk kell annak véges, fizikai erőforrásain. - Wikipedia

Például egy központi merevlemezen (hardver) tároljuk az összes dolgozó dokumentumait. A dokumentum-szerkesztő (szoftver) minden dolgozó számítógépére telepítve van. Így ugyanazt a szoftvert és ugyanazt a hardvert használják, mégis a szoftver esetén egymástől függetlenül tudnak dolgozni, míg a hardver esetén számolniuk kell azzal, hogy a merevlemezen egy korábban szabad adatterületet egy másik kolléga fog elfoglalni.

 


A szoftver a megfoghatatlansága és másolhatósága miatt a tulajdonjogi viták folytonos kereszttüzében áll. Vegyünk egy példát: a boltban kapható egy DVD (hardver), rajta egy szövegszerkesztő programmal (szoftver). Ha ezt a DVD-t fizetés nélkül elhozom az üzletből, egyértelműen lopást követek el. De mi a helyzet akkor, ha a DVD tartalmát lemásolom a számítógépemre, az eredeti DVD-t pedig sértetlenül a boltban hagyom?

Szólj hozzá!

Címkék: software szoftver wikipedia hardver hardware merevlemez winchester vincseszter szellemi tulajdonjog

A bejegyzés trackback címe:

https://zsargon.blog.hu/api/trackback/id/tr962252333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása