HTML

IT zsargon

Nem érted miről beszélnek a geekek? De talán még fontos is lehet? Megmagyarázzuk: röviden, érthetően. Hogy a szomszéd Kati néni is értse...

Linkblog

Winchester

2010.08.27. 07:00 IT Steve

(Ejtsd: vincseszter)

Magyarul: merevlemez. A számítógép ezen a részén tárolja az adatokat. Azért merev mert kemény fém lemezekből áll, amin a nullákat és egyeseket mágneses elven tárolja. Nagyjából úgy működik, hogy a fémlemezt nagyon apró darabokra osztja és ezeket különbözően mágnesezi. Az egyikfajta mágnesesség  0-t jelent, a másikfajta 1-et. Így bármilyen adatot képes tárolni binárisan: filmeket, zenéket, képeket, egyéb dokumentumokat...

 


Az első (kereskedelmi forgalomba hozott) merevlemezt 1956-ban adták ki, kb akkora volt mint egy hűtőszekrény, és kb egy mp3-nyi adat fért rá. (Már ha létezett volna akkoriban az mp3-formátum.)
Napjainkban terabájtos nagyságrendnél járnak a kapható merevlemezek, amiknek a kapacitása kb 1.000.000-szorosa az első modellének, és nagyjából pénztárca nagyságúak.

Szólj hozzá!

Címkék: merevlemez winchester vincseszter

A bejegyzés trackback címe:

https://zsargon.blog.hu/api/trackback/id/tr142248878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása